Mitä on partiosuunnistus?

Partiosuunnistus on yksi monista suunnistuskilpailun muodoista. Partiosuunnistuskilpailujen määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta nyt Raja-Karjalan Suunnistajat elvyttävät tämän hienon kilpailumuodon ja tavoitteena onkin, että kilpailumuodosta saadaan jokasyksyinen perinne Kaakon alueen aluemestaruuskilpailujen sarjaan. Tällä kertaa mukana ovat myös perhe- ja kuntosarjat.

Partiosuunnistuksessa joukkue muodostuu tällä kertaa kolmesta suunnistajasta. Kartalle on merkitty rastipisteet, jotka partion on jaettava partion jäsenten kesken. Suurin osa rasteista on niin sanottuja hajontarasteja, joilla käy vain yksi partion jäsenistä. Kartalla voi olla myös yhteisiä rasteja, joilla kaikkien partion jäsenten on käytävä.

Partion lähtö tapahtuu yhteislähtönä. Suoritus alkaa rastien jakamisella ja partio voi itse päättää, miten rastit jaetaan. Partiolla on oltava mukana rastien jakamiseen soveltuvat välineet (esim. yliviivaustussit ovat käytännöllisiä). Tavoitteena on ajallisesti mahdollisimman tasaiset suoritukset, joten maasto, rastipisteet ja partion jäsenten vahvuudet tulee huomioida suunnittelussa.

Suorituksen alussa tai lopussa voi olla yhteisiä rasteja, jotka partion on suunnistettava yhdessä. Tästä on maininta partion lähtöhetkellä saamassa suunnittelutehtävässä. Suunnittelutehtävässä on myös maininta siitä, mille rastille partion on kokoonnuttava ennen maaliin tuloa.

Partio ylittää maaliviivan yhdessä ja aika otetaan viimeisen jäsenen maalileimauksesta.