Tulokset ja analyysit

Reittihärveli

Tapahtuman tiedot

Aika: 
5.10.2019 - 10:00
Paikka Taipalsaaren kk
Opastus Taipalsaarentie (408) / 13 km keskustasta
Osoite: 
Rauhamäentie 5, Taipalsaari (Google kartta)

Kartta

Mittakaava: 7 500 Kartan vuosi: 2015
Kartan tekijä: 
Kyöstilä Matti

Toimihenkilöt

Ratamestari Kuusio Mikko
Järjestäjä: 
Hautaniemi Petri

Ennakko

Olavi Virran sanoin "metsään on tullut jo syys", joten on aika ruskarastien metsästyksen Taipalsaaren kirkonkylän kulmalla olevissa vaihtelevissa maastoissa. Syksyn tullen on ratametsuri päättänyt keskittyä vain ruskan kunniaksi vain kartassa ruskealla piirrettyihin rastipisteisiin. Tarjolla on siis neniä, notkoja, suppia, kuoppia sekä ainakin yksi satula, joka löytyy paikallisen hevostilan käyttämien harjoitusreittien välittömästä läheisyydestä.

Alueella on koettu eriasteisia metsänhoidollisia suoritteita menneinä vuosina ja ihan tuoreeltaankin, mutta näiden vaikutusta on pyritty minimoimaan ratasuunnittelussa. Muutoinkin maasto luo omat haasteensa suunnistuksellisesti ruskarasteille kunniaa tekevien ruskeilla viivoilla piirrettyjen korkeuskäyrien muodossa, jotka varmasti testaavat kesällä kehitettyä fyysistä kuntoa. Jälleen kerran voidaankin todeta, että varmuudella rastiviivaa pitkin on matka lyhin, mutta monessa tapauksessa nopein reitti rastilta toiselle löytyy varmasti rajattomien valintojen maailmasta. Viilentyneiden uimavesien ja rasteilla nähtyjen "swim and run" harrastajien kunniaksi ratametsuri on uskaltanut viedä rastiväliviivan useammalla radalla sinistenkin alueiden yli, mutta toiveena on, ettei kukaan lähde onneaan kokeilemaan Syrjäpohjanlahdelle vaan nauttii järvimaisemasta kuivalta maalta ranta- ja harjupoluilta.

Ratoja on tarjolla kaikkiaan neljä kappaletta, jotta Rakkaan kuntosuunnistuskauden päättävillä "Maanantairasteilla" olisi jokaiselle syksyä pelkäämättömälle vara valita itselleen mieluisin haaste. Toivotaan, että syysmyrsky yllättää suunnistajien päät ainoastaan ratametsurin tiukkojen käännösten ja tarkkojen kartanlukuhetkien muodossa.

C-rata (2.3km - 8 rastia) tarjoilee upeita maisemia tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä, mutta myös aitiopaikan korkeuskäyrien ihmeelliseen maailmaan, jos niiden tarkkailu on harrastamisessa jäänyt aiemmin huomioimatta.

B-lyhyt (3.1km - 12 rastia) tuo vaihtoehtona "isoveljelleen" hieman maltillisemman matkan, mutta tutustumisen lähes identtisiin maastonosiin. Lupauksena on, että mahdollisesti alun haasteiden jälkeen mieli varmasti lepää syyspäivässä Pikku-Punkaharjun ja Syrjänrinteen alueilla.

B-rata (3.7km - 12 rastia) onkin leppoisaa kuntosuunnistusta parhaimmillaan antaen mahdollisuuden vauhtihurjasteluun, mutta haastaen kunkin suunnistajan oman taito- ja fysiikantason mukaiset valinnat toteutuksissa. Pidempi matka luo avarammat näkymät niin Pappilankankaan kuin Syrjärinteen alueille, joista molemmissa onnistuneet reitinvalinnat tekevät suorituksesta nautinnollisen niin suorituksen aikana kuin jälkipeleille.

A-rata (5.0km - 17 rastia) pitää toivottavasti sisällään niin vauhtia kuin vaarallisia tilanteita kaikkine haasteineen. Ratametsurin mielessä on Olavi Virran tuotannon lisäksi ollut hieman kliseisempiä ajatuksia ja sudenkuoppia vaativimmalle radalle lähtevien päänmenoksi. Paperilla maltillisen mittainen rata pitää sisällään perinteisen juoksumetrejä lisäävien reitinvalintojen lisäksi puolen välin tietämillä jo aiemmin mainitun "swim and run" rastivälin (450m), joka tuonee kuitenkin vajaan kilometrin verran enemmän upeita maisemia luukutettavaksi oman valinnan mukaan. Tulospalvelun väliajoista ja reittihärvelistä onkin mielenkiintoista tarkastella itse kunkin valintoja. Loppukaneettina varsinkin tälle radalle sopii ehken parhaiten "joka alus hosuu, se lopus väsyy" johtuipa se sitten fyysisestä tai henkisestä hosumisesta.

Kaikille radoille tarjotaan loppuun yhtenäinen viimeinen rastiväli meneillään olevin MM-kisojen 100m tuoreiden mestareiden kunniaksi. Suunnistustehtävä ei ole ehken kaikkein haasteellisin tässä tapauksessa, mutta ratamatkoihin nähden mukana maastoon sopiva pikkuinen twisti, jonka jälkeen voikin hyvillä mielin siirtyä antamaan oman verrokkituloksensa kaikkien katseltavaksi väliaikojen kautta.

Olavi Virran sanoihin on hyvä päättää kuntosuunnistuskausi eli "niin kesä saapuu jo uus" ja kohta taas mennään Maanantairasteja!

Paikan koordinaatit 61.1543 / 28.0759