Kilpailuohjeet

(Kilpailuohjeet ovat nähtävissä myös kilpailukeskuksen infossa.)

 

Kansallinen keskimatkan suunnistuskilpailu Rakas-rastit 22.5.2021 Lappeenrannassa. 

 

21.5.2021 HUOM! Viime päivien sateisen sään vuoksi autoja ei voida pysäköidä kilpailukeskukseen. Varapysäköinnistä matkaa 1-2 km. Noudata järjestäjien ohjeita!

 

NOUDATETTAVAT SÄÄNNÖT JA OHJEET

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita. SSL:n lajisäännöt osoitteesta: www.suunnistusliitto.fi

HUOM! Lue tarkoin oheinen kilpailussa noudatettava koronaohjeistus! Ilmoittautumalla kilpailuun olet sitoutunut noudattamaan ohjeistusta.

 

KORONAOHJEISTUS (22.5.2021 VOIMASSA OLEVAN OHJEISTUKSEN MUKAISESTI)

 • Perusohje: Tule - Suunnista - Poistu.
 • Kasvomaskia on käytettävä koko kilpailualueella oleskelun ajan (alle 12 vuotiaille kuitenkin vapaaehtoista). Maski riisutaan vasta lähdössä ennen suorituksen alkua järjestäjien ohjeistuksen mukaisesti. Maaliin saavuttua järjestäjä tarjoaa kasvomaskin, joka on puettava välittömästi maaliintulon jälkeen.
 • Jos itselläsi tai läheisillä on hengitystieoireita tai vastaavia, et saa lähteä mukaan kilpailuun. Tule vain terveenä!
 • Autokuntiin mielellään vain saman perheen jäseniä huomioiden henkilöiden lähtöajat
 • Ei yleisöä kilpailukeskuksen.
 • Ei seurojen bussikuljetuksia.
 • Kilpailukeskukseen ei saa jäädä viettämään aikaa, vaan pysäköinnistä siirrytään suoraan lähtöpaikalle ja maalista suoraan takaisin pysäköintiin. Suositus: Saavu kilpailukeskukseen vasta ennen suoritustasi (esim. n. 30min ennen).
 • Kilpailijoiden käytettäväksi on varattu käsidesiä lähtöön, maaliin ja muille keskeisille paikoille. Osallistujien on käytettävä käsidesiä ennen ja jälkeen suorituksen. 
 • Kilpailukeskuksessa ei ole tulostaulua, eikä kuulutusta. Mahdollisessa hätätilanteessa noudata järjestäjän megafonilla antamia ohjeita.
 • Palkintojenjakotilaisuutta ei järjestetä.
 • Pidä turvaväli 2 metriä muihin henkilöihin kilpailukeskuksessa ja suorituksen aikana.Leimaaminen rastilla: Suorita leimaus niin, että leimasimeen ja rastipukkiin ei kosketa käsin. Ei kilpailutilanteessa tönimisiä ym. ruuhkia leimatessa rastilla ja loppusuoralla. 
 • Kilpailukeskuksessa ja suorituksen aikana on noudatettava ohjeita, jotka järjestäjä antaa ennen tapahtumaa tai tapahtuman aikana.

 

TURVALLISUUS

Tutustu kilpailussa noudatettavaan koronaohjeistukseen ja terveysturvallisuussuunnitelmaan sekä pelastussuunnitelmaan. Kaikki kilpailutapahtumaan osallistuvat ovat velvollisia noudattamaan järjestäjän antamia ohjeita. Koronaohjeistus & kilpailuohjeet, terveysturvallisuussuunnitelma sekä pelastussuunnitelma, josta selviävät hälytysosoite ja toimenpiteet ensiapua vakavammassa tapauksessa, ovat saatavilla kisasivuilla https://rakas.net/kilpailut/rakas-rastit ja infossa.

 

ORGANISAATIO

Kilpailunjohtaja: Jussi Eskelinen, 040 5008228

Valvoja: Hannu Myllärinen, Joutsenon Kullervo

Ratamestari: Jani Kiuru

Lasten ratojen ratamestari: Veera Kiuru

Tulospalvelu: Tuomas Kaulio

Lähtö:Joonas Hirvi (L1) ja Mikko Kuusio (L2)

Maali: Juha Kivelä

Info: Paula Heikkinen

Kenttätoiminnot: Markku Kaulio

Ensiapu: Marjut Lintunen, 044 5381282

Turvallisuus, opastus, pysäköinti: Jouko Jääskeläinen, 045 3593069

Tuomarineuvoston puheenjohtaja: Ossi Karvonen, KS

Tuomarineuvoston jäsen: Jussi Miikki, SK Vuoksi

Tuomarineuvoston jäsen: Jenni Ovaska, KR

 

MAASTO, RADAT JA KIELLETYT ALUEET

Maasto koostuu loivapiirteisestä, paikoin nuorta talousmetsää sisältävästä osasta ja toisaalta (lyhimpiä ratoja lukuunottamatta) jyrkempipiirteisestä mäkialueesta. Kulkukelpoisuus vaihtelee kallio- ja kangasalueiden erinomaisesta mäkialueiden välien tyydyttävään.

Radat etenkin pidemmillä matkoilla vaativat tarkkuutta. Joissakin kohdissa rastiväliviivat kulkevat saman suuntaisina. Varmistu, että suunnistat oikeaa rastiväliä!

Maastossa on muutamia kielletyn alueen nauhalla rajattuja alueita (kanalinnun pesä, korsu), jotka ovat kiellettyjä alueita; näitä pienialaisia alueita ei ole merkitty karttaan.

Kilpailijoita muistutetaan lajisääntöjen mukaisista kielletyistä alueista (3.61, 3.62 ja 3.64) ja niiden rikkomisen merkityksestä kilpailusuoritukseen (4.62). Kielletyt alueet on merkitty karttaan. Kilpailukeskuksen lähellä olevat kielletyt alueet on merkitty kielletyn alueen nauhalla tai Kielletty alue - kylteillä. Ethän poikkea lähtöviitoitukselta.

Noudata varovaisuutta tien ylityksissä.

 

KILPAILUKARTTA JA RASTINMÄÄRITTEET

Kilpailukartta on IOF:n normien mukainen digitaalitulostekartta, mittakaava 1: 10 000 (sarjoissa H/D45 ja vanhemmat mittakaava on 1:7500), käyräväli 5 m. Kartta on tulostettu IT-Saimaassa 05/2021. Kartoitus Toivo Ryyppö. Kilpailukartta on nähtävissä lähtöpaikalla.

Kartan koko on A5 sarjoissa H/D8RR, H/D10RR, H/D12TR,. Muissa sarjoissa koko on A4. 

Kartat ovat muovikotelossa. Rastinmääritteet ovat pelkästään kartoissa. Irrallisia määritteitä ei ole saatavilla.

 

INFO

Vuokratut Emit-kortit noudetaan kuittausta vastaan kilpailukeskuksen infosta. Kaikki ilmoittautumisia, lähtöaikoja ja Emit -kortteja ym. koskevat asiat hoidetaan infopisteessä.

 

VIITOITUKSET

Viitoitukset lähtöihin alkavat opaspaalulta. Lähtöön mennessä on ehdottomasti noudatettava viitoitusta.

 

LÄHTÖAJAT

Lähtöaikojen valinta: Kilpailijat pääsevät itse valitsemaan lähtöaikansa jäljellä olevista vapaista lähtöajoista tiistaina 18.5. klo 20 alkaen internet-osoitteessa https://sts.virit.in. Jälki-ilmoittautuneiden lähtöaikojen valinta avautuu keskiviikkona 19.5. klo 09. Lähtöaikojen valinta sulkeutuu keskiviikkona 19.5. klo 19. Suunnitellut lähtöaikaikkunat molemmissa lähdöissä ovat klo 11.00-14.00. Lähtöaikaikkunoita voidaan muuttaa ilmoittautuneiden kilpailijoiden määrän täsmennyttyä. Järjestäjä arpoo lähtöajan niille kilpailijoille, jotka eivät määräajassa ole valinneet lähtöaikaansa.

Lähtöluettelot julkaistaan kisasivuilla https://rakas.net/kilpailut/rakas-rastit torstaina 20.5. klo 11 mennessä. Lähtöluettelot ovat nähtävillä ainoastaan internetissä. 

 

KILPAILUNUMEROT 

Kilpailussa ei käytetä kilpailunumeroita.

 

KILPAILUKORTIT JA TARKASTUSLIPUKKEET

Kilpailijat ovat itse vastuussa kilpailukorttiensa toimivuudesta ja siitä, että he käyttävät ilmoittautumisen yhteydessä mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailukorttien numeroita ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia, suoritus hylätään (lajisäännöt 11.518). Kilpailukeskuksessa on elektronisen kilpailukortin tarkastuspiste (“mallirasti”).

Kilpailukortin numeron vaihtamisesta veloitetaan viisi (5) euroa; maksuvälineenä vain yleisimmät sirulliset pankkikortit, tarvittaessa maksu tilisiirtona). Muutosilmoitus on tehtävä kirjallisesti kilpailukeskuksen infoon ennen kilpailun alkua. Emit-kortin numeroa ei voi muuttaa enää lähdössä.

Järjestäjä varaa vuokrakortin niille, joiden Emit-kortin numeroa ei ole ilmoitettu ilmoittautumisen yhteydessä. Lainakortit (vuokrahinta 5 euroa/kortti; maksuvälineenä vain yleisimmät sirulliset pankkikortit, tarvittaessa maksu tilisiirtona) ovat noudettavissa kilpailukeskuksen infosta, jonne ne on myös palautettava kilpailun jälkeen. Palauttamattomasta vuokrakortista peritään 80 euron maksu.

Emit-tarkistuslipukkeet ovat saatavilla lähdössä.

Huomioithan, että leimaus elektronisen kilpailukortin tarkastuspisteessä, lähdössä, rasteilla ja maalissa ohjeistetaan tekemään niin, ettei leimasimeen kosketa käsin. Pidä myös yli 2 metrin turvaetäisyys kaikissa tilanteissa.

 

SARJAT JA MATKAT

 

LÄHDÖT

Kilpailuissa on käytössä kaksi lähtöpaikkaa. Lähdöt sijaitsevat lähellä toisiaan. Molempiin lähtöihin on sama opastus, joka alkaa opaspaalulta. Lähdöissä ei ole WC:tä.

HUOM! Käytä kasvomaskia myös lähtöön odottaessasi, riisu kasvomaski lähtöpaikalla olevan ohjeistuksen mukaisesti!

 

LÄHTÖ 1 (sarjat H/D16 ja vanhemmat)

Lähtöön 1 matkaa noin 1200 metriä. Seuraa viitoitusta lähtöön! HUOM! Viitoitus lähtöön kulkee maastossa, varaa aikaa!

Lähtökarsinan toiminnot:

-5 minuuttia - kuulutetaan lähtöaika ja nimi; kilpailijat riisuvat kasvomaskinsa

-4 minuuttia - kilpailijat käyttävät tarjottua käsidesiä

-3 minuuttia - emit-kortin toimivuuden tarkastus 0-leimasimella

-2 minuuttia - mallikartta kilpailijoiden nähtävissä

-1 minuutti - kilpailijat siirtyvät lähtöviivalle 

Lähtöhetki - kilpailijat ottavat karttansa ja lähtevät matkaan.

Kilpailijat vastaavat itse siitä, että he ottavat oikean kartan. Lähdöstä on viitoitus K–pisteeseen.

Lähdöstä myöhästyneet kilpailijat ilmoittautuvat myöhästyneiden kilpailijoiden lähettäjälle, joka antaa lähtöluvan siten, että myöhästyneet kilpailijat eivät häiritse muita lähtijöitä. Lähtö suljetaan 15 min viimeisen lähtöajan jälkeen.

 

LÄHTÖ 2 (sarjat H/D14 ja nuoremmat)

Lähtöön 2 on matkaa noin 1000 m. Seuraa viitoitusta lähtöön! HUOM! Viitoitus lähtöön kulkee maastossa, varaa aikaa!

Lähdössä 2 K-piste on lähdössä. 

Lähtökarsinan toiminnot:

-5 minuuttia - Kuulutetaan lähtöaika ja nimet, kilpailijat riisuvat kasvomaskinsa ja kilpailijat käyttävät tarjottua käsidesiä. RR- ja TR-sarjojen mallikartat ratoineen ovat kilpailijoiden nähtävissä. H/D 12-14-sarjojen mallikartat ilman ratoja ovat kilpailijoiden nähtävissä. Opastaja neuvoo epävarmoja ja ohjaa tutustumaan esim. mallikarttoihin.

-4 minuuttia - Lähtöajan ja kilpailukortin tarkistus.

-3 minuuttia - Emit-korttien nollaus.

-2 minuuttia - RR-suunnistaja saa kartan ja häntä opastetaan. TR-suunnistaja tutustuu mallikarttaan, jossa on hänen ratansa. H/D 12-14-sarjojen mallikartat ilman ratoja ovat kilpailijoiden nähtävissä; kartassa K-piste on merkitty ja se on samalla lähtöpaikka.

-1 minuuttia - RR-suunnistaja tutustuu saamaansa karttaan ja rataan. TR-suunnistaja ottaa kartan ja tutustuu rataansa. H/D 12-14-sarjojen kilpailijat ottavat karttansa ja tutustuvat rataansa.

Lähtöhetki - Kilpailijat lähtevät maastoon. H/D10RR ja H/D12TR radoilla siimari on merkitty maastoon maassa kulkevalla valkoisella muovinauhalla.

Rastireitin viitoituksen välittömässä läheisyydessä on muitakin kuin tukireitin ja rastireitin rasteja, joten muista tarkistaa koodi aina ennen leimausta. Rastireitillä puuttuvasta leimasta kilpailija saa 10 minuuttia lisäaikaa.

 

MAALI

Viimeisiltä rasteilta on viitoitus maaliin. Loppuviitoituksen pituus on 90 m. Viimeinen rasti on yhteinen kaikilla sarjoilla. Viimeisellä rastilla on kaksi leimasinta, koodit 100 ja RR5. Molemmilla rasteilla voi leimata kaikissa sarjoissa. Kaikissa sarjoissa kilpailusuoritus päättyy maalileimaukseen. Leimauksen jälkeen kilpailija siirtyy merkittyä reittiä pitkin (HUOM! Vähintään 2 metrin turvaväli) ensin käsidesipisteelle, jonka jälkeen kilpailija ottaa toimitsijan osoittamasta kohdasta kasvomaskin ja laittaa sen kasvoilleen. Vasta tämän jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkastukseen. Leimantarkastuksen jälkeen on vielä käsidesipiste.

Karttoja ei kerätä pois maalissa.

Suunnistuksen lajisääntöjen mukaan kilpailijat eivät saa näyttää kilpailukarttaa ja rataa muille kilpailijoille eikä huoltajille ennen viimeistä lähtöaikaa. Samoin radan näyttäminen esimerkiksi vanhalta kartalta on kielletty. Reilu peli kilpailun aikana!

Itkumuuri on tulospalvelupisteen yhteydessä. Maali suljetaan viimeisen kilpailusuorituksen päätyttyä tai viimeistään klo 15.30.

 

KESKEYTTÄNEET

Keskeyttäneet kilpailijat tulevat normaalisti maaliin ja ilmoittavat toimitsijoille keskeytyksestä.

 

RASTIT

Rastipukit ovat mallia "eko" ja ne on pääsääntöisesti tehty maastosta löytyvästä maapuusta.

Mallirasti on opaspaalun läheisyydessä. Sen luona on myös 0-leimasin elektronisen kilpailukortin toimivuuden tarkistamista varten. 

 

ENSIAPU

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste lähellä maalia.

 

TULOKSET

Viralliset tulokset ja rastiväliajat julkaistaan kilpailun jälkeen nettisivuilla: http://www.rakas.net .

Online-tulokset löytyvät kilpailun aikana osoitteessa http://live.oriento.fi/#/competitions.

 

PALKINTOJEN JAOT

Palkintojenjakotilaisuutta ei järjestetä. RR-sarjojen kaikki osallistujat palkitaan osallistumispalkinnolla, jonka voi noutaa infosta suorituksen jälkeen. 

Sarjojen voittajat palkitaan lahjakortein, jotka postitetaan kilpailun jälkeen palkittavan ilmoittamaan postiosoitteeseen. Palkittava, ilmoita palkinnon postitusosoite sähköpostitse jussi.eskelinen(ät]live.fi viimeistään 28.5.2021.

 

PUKEUTUMINEN, PESEYTYMINEN JA WC:T

Pukeutuminen tapahtuu kilpailukeskuksessa (suositus: pysäköinnissä oman ajoneuvon läheisyydessä) maasto-olosuhteissa. Pesua ei ole järjestetty. WC:t ovat kilpailukeskuksessa.

 

OPASTUS JA PYSÄKÖINTI

Lappeenranta-Vaalimaa-tieltä (tie 387). Opastus alkaa osoitteesta Vaalimaantie 1126, 54310 Lappeenranta, josta ajoaika on noin 10 minuuttia. Huom! Muista käyttää navigaattorissa Lappeenrantaa osoitteena, muuten osa navigaattoreista opastaa Virolahden alueelle. 

Kilpailukeskuksen navigaattoriosoite on Korkea-ahontie 1279, Lappeenranta. 

Ajoneuvojen pysäköinti on kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pysäköinti on maksuton. HUOM! Viime päivien sateisen sään vuoksi autoja ei voida pysäköidä kilpailukeskukseen. Varapysäköinnistä matkaa 1-2 km. Noudata järjestäjien ohjeita!

 

KISARAVINTOLA JA MUKSULA

Ei kisaravintolaa. Ei muksulaa.

 

MUUT PALVELUT

Alueella on Suunnistajan Kaupan myyntipiste. Noudata turvaetäisyyksiä ja muita koronaohjeistuksia myös myyntipisteessä vieraillessasi.

 

MAKSUTAPAHTUMAT

Maksuvälineenä kilpailukeskuksessa käyvät ainoastaan yleisimmät sirulliset pankkikortit. Tarvittaessa maksu voidaan suorittaa tilisiirtona järjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti.

 

LÖYTÖTAVARAT

Löytötavarat kerätään kilpailupaikalla infopisteeseen. Kilpailun jälkeen niitä voi tiedustella osoitteesta rakas.sihteeri@gmail.com.

 

Menestystä kilpailuun!

Raja-Karjalan Suunnistajat