Tulokset ja analyysit

Reittihärveli

Tapahtuman tiedot

Aika: 
7.9.2020 - 17:00
Paikka Kanalampi
Opastus Vaalimaantie (387) / 18 km keskustasta
Osoite: 
Korkea-ahon tie 1275 (Google kartta)

Kartta

Mittakaava: 10 000 Kartan vuosi: 2020
Kartan tekijä: 
Ryyppö Toivo

Toimihenkilöt

Ratamestari Eskelinen Jussi
Järjestäjä: 
Ari Raskila

Ennakko

HUOM! Ennakkoa päivitetty 6.9.

Tämän viikon Maanantairastit suunnistetaan upouudella Kanalammen kartalla. Pari päivää aiemmin on samoissa maastoissa kisattu suunnistuksen Kaakon aluemestaruuksista keskimatkalla, joten maasto on uusi, mutta ei käyttämätön. Luonnehdintaa maastosta ja kartasta löytyy lauantain kilpailujen ratamestarin ennakosta https://rakas.net/kilpailut/rakas-rastit-592020/ratamestarin-ennakko . Yhteenvetona: maasto sopii hyvin kuntosuunnistukseen - isoja korkeuseroja ei ole, mutta suunnistustaitoja pääsee käyttämään sopivasti. 

Tapahtumakeskuksesta ja paikoituksesta on lyhyt, noin 300m siirtymä lähtöön, kulje merkittyä viitoitusta pitkin. Samoin maali sijaitsee "etämaalina", josta pääset helposti kävellen takaisin tapahtumakeskukseen. Muista varovaisuus tietä ylittäessäsi matkalla lähtöön ja palatessasi takaisin maalileimauksen jälkeen. Muistathan ehdottomasti ilmoittautua tapahtumakeskuksessa metsästä palatessasi! Ja noudata maastossa olevia kiellettyjä alueita - mm. kaksi metsässä olevaa avohakkuuaukkoa ovat kiellettyjä, aukoille on istutettu pieniä puuntaimia ja emme tietenkään halua niitä talloa!

Tarjolla on tällä kertaa peräti kuusi rataa, joissa kaikissa käytetään kilpailujen rastipisteitä - ja sehän tarkoittaa vain hyviä rastipisteitä ja helposti leimattavia rastipukkeja. Nyt kun kilpailut ovat ohi, voidaan paljastaa, että Maanantairasteilla päästään tällä kertaa osin katsomaan kisaratoja eli nyt tarjoutuu hyvä mahdollisuus nähdä ja kokea millaisia suunnistusratoja kilpailuissa suunnistetaan! Keskimatkatyyppinen meno jatkuu luonnollisesti myös Maanantairasteilla - ei superpitkiä matkoja, mutta runsaasti rasteja. Hieman normaalia lyhyemmät matkat on korvattu hieman normaalia suunnistuksellisemmilla radoilla, joten kesän aikana opittuja taitoja pääsee nyt hienosti harjoittelemaan! Yksi normaaleista Maanantairasteista poikkeava asia on hyvä huomioida: maastossa on kilpailujen jäljiltä runsaasti rasteja - on hyvä tarkistaa, että leimasit varmasti juuri haluamallasi rastilla!

Yksi maanantain radoista on kuntosuunnistuksissa harvoin nähtävä rastireitti eli RR-rata. Rastireitillähän metsässä kulkee nauha, jota seuraten löytää varmasti perille kaikille rasteille, koska rastit sijaitsevat nauhan eli "siimarin" varrella. Mutta "siimari" tekee välillä mutkia - kysymys kuuluukin osaatko ja uskallatko/haluatko oikaista mutkia suoriksi? Nyt on siis mainio mahdollisuus tulla kokeilemaan suunnistusta vaikka ensimmäistä kertaa! Ja kuin bonuksen bonuksena on tarjolla myös tukireitti. Tukireitillä rastipisteet taas sijaitsevat tuon "siimarin" lähellä, mutta eivät aivan viivalla, joten hieman joutuu miettimään missä kohtaa siimarin varresta poikkeaa rastille. Valkoisesta metsässä kulkevasta "siimarinauhasta" saa kuitenkin varmuutta rastien poimimiseen. Hyvä ensikosketus suunnistukseen! Huomaa, että rastireitillä ja tukireitillä on oma lähtöpisteensä aivan lähellä normaaliratojen lähtöä.

** A-rata 5,3km / 15 rastia (Tämän radan 14 ensimmäistä rastia ovat samat kuin lauantain kilpailujen miesten pääsarjassa (H21), joten voit verrata vauhtia lauantain voittaja Samu Heiskaan. Samun aika oli 34.33, joten jos kuntosuunnistuksissa pääset tällä lyhennetyn version radalla kaksinkertaiseen aikaan (1.09.06) voit olla suoritukseesi oikein tyytyväinen; rata on paikoin suunnistuksellisesti vaativa.)

** A-lyhyt-rata 4,0km / 14 rastia (Tämän radan 13 ensimmäistä rastia ovat samat kuin lauantain kilpailujen naisten pääsarjassa (D21), joten voit verrata vauhtia lauantain voittaja Aino Väyryseen. Ainon aika oli 34.43, joten jos kuntosuunnistuksissa pääset tällä lyhennetyn version radalla kaksinkertaiseen aikaan (1.09.26) voit olla suoritukseesi oikein tyytyväinen; rata on paikoin suunnistuksellisesti vaativa.)

** B-rata 2,9km / 12 rastia (Tässä taas on rata, jota lauantain kilpailuissa (11 ensimmäistä rastia) suunnistivat 20-vuotiaat naiset, 45-vuotiaat naiset ja 16-vuotiaat pojat; rata on pituudeltaan tyypillinen B-rata, ehkä radan keskiosaltaan normaalia B-rataa vaativampi suunnistuksellisesti.)

** C-rata 2,3 km / 9 rastia (Tätä rataa (8 ensimmäistä rastia) suunnistivat lauantain kilpailuissa 16-vuotiaat tytöt, 55-vuotiaat naiset ja 70-vuotiaat miehet. Rata seurailee selkeitä kuviorajoja ja tie-/polku-urista saa tukea ja turvaakin, mutta hieman normaalia C-rataa haastavampi suunnistuksellisesti tämä ehkä on. Nyt pääsee hienosti testaamaan taitoja!)

** Rastireitti 1,6km / 6 rastia (Tässä kaikki rastit siis sijaitsevat maastossa kulkevan valkoisen, yhtenäisen nauhan eli "siimarin" varressa. Nauhaa seuraamalla pääset varmasti perille, mutta ehkä jossain voisi oikaista nauhan tekemiä mutkia? Siimarin ansiosta rata on hyvin helppo.)

** Tukireitti 1,6km / 6 rastia (Tässä kaikki rastit siis sijaitsevat maastossa kulkevan valkoisen, yhtenäisen nauhan eli "siimarin" lähellä mutta eivät aivan nauhan varrella. Nauhaa seuraamalla pääseet melko lähelle rasteja, mutta viimeiset metrit pitää poiketa "siimarilta". Rata sopii hyvin vaikkapa normaalisti C-tai D-rataa kuntosuunnistuksissa suunnistaville! Siimarin ansiosta rata on helppo.)

Jos oikein haluaa valmistautua, rakas.net:tä kisasivuilta löytyvästä kisojen reittihärvelistä voi tutkailla ratoja ja reittejä etukäteen. Ovatko kilpailijoiden reitit aina 'oikeita vastauksia', on sitten toinen asia.

Tervetuloa Kanalammen Maanantairasteille!

Paikan koordinaatit 60.93254 / 28.061276